ITTF Costa Brava Spanish Para Open 2021

Ve španělském přímořském městečku Platja d’Aro se v polovině října odehrál ITTF Costa Brava Spanish Para Open 2021. V letošním atypickém roce, kdy vinou COVID situace odpadla většina turnajů, byl španělský turnaj, pokud nepočítáme paralympiádu a kvalifikační paralympijský turnaj, teprve druhým turnajem světové série ITTF PARA. Ta přitom mívá v tuto roční dobu za sebou minimálně 10 zastávek po celém světě. Určitě stojí za připomenutí, že premiéra letošní ITTF PARA série se odehrála v červenci v Ostravě pod názvem ITTF Czech Para Open 2021 – Jiri Danek memorial. Do Platja d’Aro se vypravil také CZECH PARA TT TEAM pod trenérským dohledem Vojtěcha Rozínka v sestavě: Jiří Žák (TT 4), Kristian Jelínek (TT 6), Daniel Horut a Zbyněk Lambert (TT 7), Vít Špalek (TT 8 ), David Půlpán (TT 9), Tibor Chmela a Jan Michal (TT 10); tedy mj. bez účastníků tokijské paralympiády Jiřího Suchánka, Petra Svatoše a Filipa Nacházela.

Konkurenty našich hráčů v mužské kategorii bylo 93 přihlášených borců ze šestnácti evropských a asijských zemí. Optikou žebříkového postavení byla kvalita turnaje průměrná, když na turnaji startovali většinou hráči druhé poloviny světového rankingu, i když na players listu bylo možné najít i hráče absolutní světové špičky. Hráčské konkurenci odpovídalo i nasazení a ambice našich hráčů, když v základních skupinách byli na postupových místech nasazeni všichni naši hráči s výjimkou Kristiana Jelínka a Jana Michala. V singlu mužů potvrdili naši hráči až na Víta Špalka žebříčkové předpoklady a postup do play off si za modrými stoly Butterfly Centerfold 25 uhráli Jiří Žák, Daniel Horut, Zbyněk Lambert, David Půlpán a Tibor Chmela. Postup ze skupiny znamenal přímou účast v semifinále pro Jiřího Žáka a Tibora Chmelu.

Ze zbývající trojice se podařilo projít přes čtvrtfinále Danielu Horutovi, naopak pro Zbyňka Lamberta a Davida Půlpána znamenalo čtvrtfinále konec medailových nadějí. Semifinále pak bylo konečnou pro pro všechny naše semifinalisty, což znamenalo dělené 3. – 4. místo a bronzové medaile pro Jiřího Žáka, Daniela Horuta a Tibora Chmelu. V týmové soutěži nastoupili naši hráči ve čtyřech týmech. Tři národní týmy ve složení Daniel Horut, + Zbyněk Lambert + Kristian Jelínek (TM 6 – 7), David Půlpán + Vít Špalek (TM 9) a Tibor Chmela + Jan Michal (TM 10) doplnil Jiří Žák v mezinárodním týmu v kategorii TM 4, když jeho týmovým partnerem byl Sem Roelofs z Nizozemska. Na počet medailových umístění dopadly týmové soutěže stejně jako dvouhry, ale hodnota cenných kovů se ve všech třech případech povýšila o jeden stupeň.

Stříbrné medaile si za své výkony a výsledky pověsili na krk ve svých kategoriích Jiří Žák, Daniel Horut, Kristian Jelínek, Zbyněk Lambert, David Půlpán a Vít špalek.Platja d’Aro tak nebylo pro CZECH PARA TT TEAM přes svůj název zlatou destinací, přesto tři stříbrná a tři bronzová umístění znamenají velmi cennou medailovou sbírku.

Kompletní výsledky k dispozici zde: https://bit.ly/30of57x

Více informací o turnaje zde: https://bit.ly/3ayGvcC

PhDr. David Půlpán, manažer stolního tenisu PARA