3. kolo Česko-slovenského poháru v para plavání 2021

V sobotu 6. 11. 2021 proběhl ve sportovním centru x-bionic® sphere v Šamoríně XI. ročník mistrovství Slovenské republiky. Mistrovství se zúčastnilo 55 para plavců ze slovenských a českých klubů. Nejpo-četnější výpravou byl tentokrát brněnský klub SK KONTAKT BRNO s devatenácti plavci.

Plavci závodili na venkovním, padesátimetrovém bazénu, který byl zastřešený nafukovací střechou. Bazén má zabudované závodní bloky na obou stranách. Na vyplavání byl k dispozici vnitřní pětadvacetimetrový bazén. Závod probíhal ve dvou závodní blocích. Po každém závodním bloku bylo vyhlášení výsledků a na závěr celého mítinku bylo vyhlášení dvojboje, jehož výsledek se započítává do Česko-slovenského poháru.

Toto mistrovství bylo třetím kolem Česko-slovenského poháru 2021. Závod byl taktéž zařazen do kalendáře World para swimming, takže plavci zde mohli plnit limity na mistrovství světa 2022. Mezi „limitáře“ se přidala Agáta Koupilová (SK KB), když zaplavala čas 6:42,07 v disciplíně 400 m volný způsob a splnila tak ten přísnější MQS limit na MS 2022. Mužskou kategorii Open ovládl talentovaný David Kratochvíl z PK Tachov, který zvítězil ve všech přihlášených disciplínách. Mezi ženami zvítězila v kategorii Open slovenská reprezentantka Tatiana Blattnerová ze sportovního klubu Dolphins Bratislava.

Na závěr každého půldne se plavaly štafetové závody, které tentokrát přinesly velmi napínavé momenty. Fantastický finiš předvedla teprve dvanáctiletá, pražská plavkyně Anička Hašková v odpolední štafetě 4 x 50 m polohový závod, ve kterém nakonec porazila brněnského plavce Kubu Kopala o necelé dvě desetiny. Tři ze čtyř štafet nakonec ovládl klub PARA PLAVÁNÍ PRAHA, jednu SK KONTAKT BRNO. Na šampionátu se odplavalo 219 individuálních startů a 11 štafet.

Děkujeme zúčastněným plavcům za předvedené výkony, jejich trenérům, dobrovolníkům a asistentům za jejich celoroční přípravu v klubech. Poděkování patří především pořadatelskému klubu CEHAP a jeho předsedovi panu Svätoplukovi Pacákovi, který zvládl závod nachystat ve velmi krátkém čase. „Areál poskytuje kvalitní zázemí, kdy máme vše pod jednou střechou, včetně například bazénové relaxační zóny. Chtěli jsme, aby se u nás týmy cítily dobře a aby se rádi vracely na další ročníky MSR.

Mé velké poděkování patří týmu dobrovolníků a všem, bez kterých by závody nemohly být zorganizovány“ dodává předseda organizačního výboru závodu.

Fotky naleznete ZDE

Autor foto: Centrum hendikepovaných plavcov